Off White Blog
Château La Coste: Suvremeno vino

Château La Coste: Suvremeno vino

Kolovoz 4, 2021

Smješten samo nekoliko kilometara od južnog francuskog grada Aix-en-Provence, Château La Coste gradi reputaciju u Europi kao svjetionik za arhitekturu i suvremenu umjetnost. Moguće je čak razgledati njegova umjetnička djela i arhitektonske građevine (15 eura za kartu za odrasle). Nakon što je 2004. godine vinograd kupio Patrick McKillen iz Sjeverne Irske, izgrađena je galerija na otvorenom za umjetnike koji mogu pokazati svoje radove. Vlasništvo na 200 hektara isprepleteno je komadima Tadao Ando, ​​Louise Bourgeois, Alexander Calder i Frank O. Gehry.

Pauk francuske umjetnice Louise Bourgeois

Pauk francuske umjetnice Louise Bourgeois

Što je novo ovo ljeto?


Od 2015. u galerijskom prostoru koji je dizajnirao arhitekt Jean-Michel Wilmotte održavaju se privremene samostalne izložbe. Američki umjetnik sa sjedištem u Irskoj Sean Scully bio je prvi koji je naselio taj prostor, a ove godine je korejski umjetnik Lee Ufan održao izložbu svog rada nakon revije Château de Versailles 2014. Njegova najnovija djela su nastavak njegove „Kuće of Air ", kapela slična strukturi koja je obilježje umjetničkog iskustva château-a od 2014. Posjetitelji također mogu tijekom ljetne sezone istražiti umjetničke radove château-a (ulaznica 5 eura).

Velika vijest za 2016. godinu je da se ovo ljeto na licu mjesta otvara luksuzni hotel pod nazivom Villa La Coste. Nudit će individualne apartmane među vinogradima. Imajte na umu da je Château La Coste osvojio nagradu za vinski turizam 2015. za francuski časopis Revue du Vin de France.

Korejskog umjetnika Lee Ufana

"Kuća zraka" korejskog umjetnika Lee Ufan u Château La Coste


Imanje

Château La Coste ponosan je na svoj okolišni pristup i postigao je organski status 2009. godine. Čak se i stare vinove loze rade organski. Mathieu Cosse, vinski vinogradar, cilja na biodinamički vinograd i proces pretvorbe je u tijeku.

Glazbeni paviljon Francka O. Gehryja u Château La Coste

Glazbeni paviljon Francka O. Gehryja u Château La Coste

Vina

Vina su kategorizirana kao AOP (zaštićena oznaka izvornosti) Coteaux d´Aix-en-Provence. Vinove loze pokrivaju ukupno 125 hektara, s 22 hektara bijelog vinskog grožđa, uključujući i sortu Rolle / Vermentino (45%). Grožđe od crnog vina obuhvaća 103 hektara i uključuje znatan udio sorte Grenache Noir (40%). Vinograd proizvodi 45% ružino vino, 35% crveno i 20% bijelo vino, a njegova ukupna godišnja proizvodnja je 700.000 boca. La Coste ima dvije glavne etikete za svoje crveno-bijele: Grand Vin i Pentes Douces.

Vezani Članci