Off White Blog
Kina planira veliki turistički projekt u glavnom gradu Tibeta

Kina planira veliki turistički projekt u glavnom gradu Tibeta

Lipanj 21, 2021

Lhasa grad

Kina je u nedjelju započela s radom na turističkom projektu vrijednom 30 milijardi juana (4,8 milijardi dolara) u gradu Lhasi, jer nastoji privući više putnika u nemirnu regiju Tibet.

Masivni razvoj u glavnom gradu regije uključivat će tematski park, trgovački okrug i stambeni prostor, izjavila je službena novinska agencija Xinhua, zamjenica gradonačelnika Lhasa Ma Xinming.


Izgradnja prve faze planiranog projekta, oko dva kilometra od centra Lhase, trajat će tri do pet godina, saopćeno je.

Tibetanci su dugo bili pod glavom kineske vladavine nad ogromnom himalajskom visoravni, rekavši da je Peking suzbio vjerske slobode i da njihova kultura narušava priliv Han Kineza, glavne etničke skupine zemlje.

Peking, međutim, kaže da Tibetanci uživaju vjersku slobodu i da su imali koristi od poboljšanog životnog standarda koji je postigla kineska ekonomska ekspanzija.

Ma je ​​rekla da će projekt stvoriti "živi muzej" za tibetansku kulturu kao i ublažiti pritisak na turističke atrakcije u starom gradu Lhasi i razviti tibetsku turističku industriju, izvijestila je Xinhua.


Budistički hodočasnici i turisti slijeću u Lhasu kako bi posjetili hram Jokhang u centru grada i palaču Potala, nekadašnji dom duhovnog vođe Tibeta, Dalaj Lama.

Turistički projekt uključivat će tematski park posvećen princezi Wencheng, članici kineskog kraljevskog dvora tijekom 618.-907. Dinastije Tang koja se udala za tibetanskog vladara, rekao je Xinhua.

Peking je koristio priču za ilustraciju bliskih povijesnih veza Kine i Tibeta.


Ostale značajke razvoja uključuju centre za isticanje tibetanske umjetnosti i običaja, navodi se u izvješću Xinhua.

Prošle godine 8,5 milijuna turista posjetilo je Tibet, što je više od 24 posto u odnosu na 2010. godinu, pokazali su službeni podaci.

Regionalna vlada ciljala je 10 milijuna posjetitelja ove godine, proizvodeći prihod od turizma u iznosu od 12 milijardi juana, priopćila je vlada.


Turistički rotor Turizam Plus emisija 3 (Lipanj 2021).


Vezani Članci