Off White Blog
Club Med Woos Kina s Tai Chi, Mahjong

Club Med Woos Kina s Tai Chi, Mahjong

Ožujak 4, 2021

Tai chi, mahjong i karaoke nalaze se na jelovniku zajedno s tradicionalnijom ponudom, poput jedrenja u novom odmaralištu Club Meda na kineskom otoku Hainan, jer francuska turistička grupa - koja je sada u kineskom vlasništvu - prilagođava svoju evropsku formulu tržištu.

Sveobuhvatno selo u blizini odmarališta Sanya četvrto je poduzeće u Kini, a u pregovorima je da će se otvoriti još oko 15 u naredne četiri godine.

Riječ je o preokretu načina na koji tvrtke obično ciljaju kineske putnike, a Club Med nastoji svoj model približiti turistima u Srednjem kraljevstvu, a ne da ih povuče u druge zemlje.


Na imanju na 12 hektara (30 hektara) uz mnoštvo bazena, amblematični "pogani organizatori" ili "gos" - "nježni organizatori" - rekreirali su isprobani i istinski Club Med recept za sportske aktivnosti, nadzirano čuvanje djece i neograničeno hrana i piće.

Na dijelu pijeska obložen kolibama i palmama, Shu Qi, polo-ani Beijinger u pedesetima, divio se oceanu sa svojim starijim roditeljima, suprugom i trogodišnjim sinom.

"To je promjena od prenapučenih plaža! To je idealno za obitelji ", rekao je, napominjući kako su oni u blizini grada Sanyje ozloglašeni i preplavljeni bučnom gradnjom.


Shu je otkrio Club Med tijekom posjeta Maldivima. "To je vrlo praktično jer je cijena sveobuhvatna uz obroke, a međunarodno je okruženje dobro za djecu", rekao je.

Najjeftinije od 384 sobe dostupne na novom mjestu Hainan kreću se za 2.300 juana (340 USD) po noći.

Izvršni direktor Club Meda, Henri Giscard d'Estaing, sin bivšeg francuskog predsjednika Valerija, rekao je za AFP: "Cilj nam je klijenta visoke klase, čiji smo dio već iskusili Club Med dok je bio u inozemstvu."


Odmor u egzilu

Nekada mjesto izgnanstva, otok Hainan, najjužnija kineska provincija, postao je popularno turističko odredište, posebno zimi.

U zemlji u kojoj obitelj ostaje važna, ali radne kvote za godišnji odmor često su ograničene, "francuski koncept sela za odmor vrlo dobro udovoljava potrebama Kineza", rekao je Qian Jiannong, potpredsjednik kineskog konglomerata Fosun, koji je kupio Club Med posljednji godina.

Nakon što je 2010. godine osnovao svoje prvo zimsko sportsko selo u Kini, Club Med uspostavio je trgovinu usred zadivljujućeg krškog krajolika Guilin, prije nego što je otvorio mjesto za odmor na plaži na otoku u delti rijeke Pearl između Hong Konga i Makaua.

Sada je to najveće tržište Club Meda izvan Francuske, s oko 200.000 klijenata ove godine i predviđa godišnji rast od 20 posto.

Nakon što su prešli svijet kako bi prikupili trofejne selfie na glavnim mjestima, neki imućniji kineski putnici sada se okreću opuštenijim smještajima.

Kako Club Med je Wooing Kina

Na ovoj slici snimljenoj 11. listopada 2016. turisti uživaju uz bazen uz odmaralište Club Med u Sanyi. Gotovo dvije godine nakon što ju je otkupio kineski investicijski fond Fosun, turističko naselje francuske skupine Club Med pokušava uvesti svoje recepte na obećavajuće kinesko tržište, gdje rastuća srednja klasa sada otkriva koncept - još uvijek vrlo nov u kineskom društvu - odmarališta. © NICOLAS ASFOURI / AFP

Kineska hotelska industrija prenapučena ustanovama koje izgledaju podjednako i dizajnirane za poslovnu klijentelu ostavila je Club Medu priliku, rekao je Giscard d'Estaing. Ali suočava se s rivalstvom konkurenata, kako stranih - poput francuskog Pierre & Vacances, vlasnika Centra Parcs, tako i domaćih.

Sanya turizam bio je „vrlo posebno sezonsko i regionalno tržište“, rekao je za AFP Xiao Yimin, direktor istraživanja u Shanghai Fosea Capital, dodajući da uspjeh Club Meda „ne odražava zrelost cijelog kineskog tržišta, već samo ogromnu koncentraciju obitelj putuje u jedno mjesto u sezonsko vrijeme “.

Usporavanjem rasta odlaznog turizma konkurencija između pružatelja usluga iz Kine za turiste srednje klase povećavat će se, dodao je, a budućnost možda neće biti tako blistava.

Karaoke sobe

Club Med nastojao se prilagoditi lokalnim ukusima. U Sanyi postoji sedam karaoke soba - uvijek potpuno rezerviranih - i tri mah-jong salona, ​​kao i 24-satni bar sa rezancima, te lekcije tai chija razvijene su tako da se obraćaju ljudima u svojim 30-ima koji rijetko praktikuju tu disciplinu.

Klijenti su oko dvije trećine Kineza, a ostatak prije svega Južnokorejski ili Tajvanski. Pod kokosovim stablima okupljaju se obiteljski klanovi više generacija, kao i parovi kako plijene svoje jedino dijete, a da ne ispuste pametne telefone.

Obitelji u početku "nerado dopuštaju svojoj djeci da se same odvoje na aktivnosti, a kad vide da GO sjeda za njihov stol, to smatraju neprimjerenim", ali ubrzo se prilagođavaju, rekla je Rachel Mondre, šefica službe za korisnike.

Štavljenje također ne dolazi u obzir za Kineze, koji imaju tradicionalnu sklonost blijedoj koži. Grupa se suočava s drugim kulturnim izazovima, priznao je Jason Wen, tai chi učitelj koji radi u selu.

"Ljudi u Kini nisu navikli na koncept odmarališta", rekao je. "Club Med mogao bi progresivno donijeti promjenu, ali to će biti spor, vrlo spor proces."

Vezani Članci