Off White Blog
Otkriven je najviši neboder u Europi

Otkriven je najviši neboder u Europi

Lipanj 21, 2021

The Shard London

Londonska kula Shard bit će otvorena u četvrtak kao velika fanfara - ali najviši neboder u Europi osvojio je toliko kritičara koliko i obožavatelja.

Otvaranje kule s nazubljenim vrhom, koja na 310 metara (1017 stopa) patuljke nalazi u blizini, poput Katedrale svetog Pavla i Sabora parlamenta, pažljivo je tempirana.


Razvojni programeri brenda "ikona za London" bit će gotovi neposredno prije Olimpijskih igara, koje se otvaraju 27. srpnja.

Sa svojom upečatljivom siluetom, 95 katova i razglednom palubom koja nudi panorame od 360 stupnjeva, programer Sellar Property nada se da bi Shard mogao postati glavna turistička atrakcija.

"To će postati podjednako bitan dio posjete Londonu, jer odlazak na vrh Empire State Buildinga namijenjen je posjetiteljima New Yorka", rekla je Irvine Sellar, predsjednica kompanije.

Otvaranje će biti hrabro kao i oblik nebodera, uz spektakularni noćni laserski show koji osvjetljava glavne gradske znamenitosti za živu glazbu iz Londonske filharmonije.


Dizajniran od strane Renzo Piano, talijanski arhitekt iza šarenog centra Pompidou u Parizu, stakleni toranj nalazi se južno od rijeke Temze u središtu šireg projekta regeneracije u okrugu London Bridge.

Ideja je bila izgraditi "vertikalni grad", kapaciteta 12.000 ljudi, koji sadrži hotel s pet zvjezdica, luksuzne restorane, 600.000 četvornih metara uredskog prostora i trgovine.

Također će biti deset stanova s ​​fantastičnim pogledom na etaže od 53 do 65 - najviše stambene nekretnine u Britaniji.


Ali bilo koji potencijalni stanovnik trebat će golem bankovni račun, kao i snažno uporište u visinu, jer će, navodno, stanovi koštati do 78 milijuna dolara svaki.

"Shard je savršena metafora za moderni London", nedavno je primijetio jedan komentator u novinama Guardian.

"Skupo, van granica i u vlasništvu stranih ulagača - Shard proširuje načine na koji London postaje nejednakiji."

Projekt vrijedan 705 milijuna dolara završio je na ivici otkazivanja 2007. godine, kada su se programeri borili da pronađu investitore kao kreditnu krizu koja je započela.

Na pomoć im je priskočio Katar - financirao je 95 posto gradnje, a Shardu su dodali izduženi portfelj londonskih nekretnina koji uključuje Olimpijsko selo i čuvenu robnu kuću Harrods.

Otvaranju će u četvrtak prisustvovati premijer Katara Hamad bin Jassim al-Thani, zajedno s drugim sinom kraljice Elizabete II, princom Andrewom.

London Shard


Najviše Zgrade Na Svetu (Lipanj 2021).


Vezani Članci