Off White Blog
Upozorenje na prevaru zbog bordeaux vina

Upozorenje na prevaru zbog bordeaux vina

Kolovoz 4, 2021

Stručnjaci strahuju u krugovima vinogradarstva da bi nekolicina odvratnih kineskih trgovaca vinom montirala prevaru s vinom, baš kao što je spremno započeti futures prodaja u Bordeauxu 2009. godine.

Bordeaux Index, trgovac vinom, tvrdio je da su beskrupulozni trgovci u Šangaju natjerali privatne kupce na naručivanje i plaćanje berbe legendarnih vina 2009. godine.

Među dotičnim imenima vina bila su Chateau Lafite i njegovo popularno drugo vino, Carruades de Lafite, kada je mala mogućnost da se vina isporuče.


Očekuje se da će vrhunska bordoška vina ove godine biti posebno kvalitetna.

"Dugo smo imali zabrinutosti da bi berba poput Bordoa 2009 mogla rezultirati lažnim trgovanjem budućnosti", rekao je Sam Gleave, direktor prodaje Hong Konga za Bordeaux Index.

Simon Staples, direktor prodaje Berry Bros & Rudd u Londonu, rekao je za AFP da ne želi biti "skaremonger", ali je smatrao da je potreban oprez, posebno na tržištu koje tradicionalno nije kupovano u prvom redu.


"Ne bih se iznenadio ako će biti prodano tri puta više Lafitea u 2009 nego što je dosad proizvedeno", rekao je.

Navodni problem nije ograničen na Šangaj.

Predstavnik BBR-a u kontinentalnoj Kini poslao je izvršnom direktoru Hong Konga Nicholasu Pegnu internetsku vezu, također dostavljenu AFP-u, u kinesku prodavaonicu vina koja prodaje Carruades 2009 za 580 juana (85 dolara, 64 eura). Vino nije pušteno u prodaju, pa nema zakonite cijene.


"Ti su ljudi u kontaktu rekli da su cijene samo za referencu", napisao je Pegna agenciji AFP, no prošlo iskustvo ga ostavlja sumnjivim.

"Vidjeli smo tvrtke koje se postavljaju kako bi ponudile Bordeaux iz 2005. Godine, a određeni broj ih nije isporučio, tako da očekujem da će se to ponoviti s 2009.", napisala je Pegna.

"Uvijek je zabrinjavanje to što sustav Primeur postane zaražen od strane nekolicine skitnih trgovaca, a potrošači imaju vrlo tešku lekciju o potrebi istraživanja od koga kupuju."

U jedinstvenom, često slabo razumljivom sustavu zvanom en primeurs, Bordeauxova najekskluzivnija vina , grandovi crne klase, prodaju se kao futures roba 12-18 mjeseci prije punjenja boca.

Vinogradari nude trgovcima određeni broj slučajeva ili sredstva za daljnju prodaju. Potrebne su godine, čak i desetljeća da biste stekli velika izdvajanja vrhunskih vina. Brokeri djeluju kao posrednici, zarađujući po dva posto provizije na svakoj transakciji.

Prema Francoisu Levequeu, predsjedniku sindikata brokerskih proizvođača vina i alkoholnih pića Bordeaux, do sada nijedna od vinskih grand cru vina iz 2009. nije puštena u prodaju.

"Danas čekamo ocjene Roberta Parkera", rekao je Leveque. U spektakularnoj berbi poput 2009. ocjene vinskih kritičara potaknut će uzbuđenje i stvoriti dinamično trgovanje. "Prava kampanja počet će sljedeći tjedan."

Ali mnogi potrošači ne razumiju kako sustav funkcionira, a Kinezi, koji su sada Bordeauxu najveći potrošači izvan EU, i dalje su novi na tržištu premijera, ostavljajući ih ranjivim na lovce.

"Postoji veliko zanimanje za Bordo iz Kine 2009.", rekao je Gleave. "Na neuređenom i neobrazovanom tržištu uvijek je postojao potencijal za skitničku trgovinu en-primerom. Nažalost, čini se da je taj potencijal realiziran. "

Navodna prijevara je ponuditi vino na prodaju, kupcima uzeti novac, a zatim nikad ne isporučiti vino. Prevara postaje vidljiva tek s vremenom.

"Ne možemo to nazvati vinskom prijevarom, jer će proći još dvije godine prije nego što se zločin može smatrati počinjenim", napisao je Gleave za AFP.

"Ako dobavljači isporuče onda očito je to sjajno", međutim, ono što je pokrenulo moju zabrinutost je da neki dobavljači uzimaju novac i zapravo potvrđuju narudžbe za vina koja Chateaux još nije izdala. "

Ugledni trgovci ne bi ponudili vino na prodaju bez da znaju cijenu i njihovu raspodjelu. A izdvajanja će ove godine biti na dodjeli.

"Takva je potražnja u ovoj berbi da su malo vjerovatno relativno novi pridošlice na premijerskom tržištu - Kineski kupci koji još nisu izgradili uspostavljene linije raspodjele s necijantima (trgovcima) mogu se tako obvezati, pogotovo prije nego što su zamak uopće pustili cijene!" Gleave je napisao u e-poruci AFP-u.

Trgovci od Bordeauxa do Londona do Hong Konga pozvali su potrošače da oprezno nastave.

„Sljedećih nekoliko mjeseci vinoteke širom svijeta lako bi, pametno ili nesvjesno, mogle iskoristiti za prodaju lažnih zaliha“, upozorile su Staples iz Londona.

"Provjerite je li trgovac od kojeg kupujete najmanje 10 godina trgovao minimalno i bio će solventan u razdoblju od 2012. do 2013."

Objasnio je: "Novi trgovci neće imati položaje" o tim vinima i neće moći ispuniti zapovijedi. "

Zabrinutost zbog mogućeg trika s povjerenjem, koja proizlazi iz prošlog iskustva, temelji se na ponudi vina za prodaju, uzimajući novac kupaca, ali nikad ne isporučujući vino.

Trgovina vinom 2000. privukla je nepoštene trgovce, uključujući dva bordoška trgovca koji su se izbjegli s više od milijun eura, prodajući vino en primeurs. Nikad vino nije kupljeno ili isporučeno.

Još jedan navodni slučaj dolazi na suđenje u Britaniju ovog lipnja, u kojem su direktori dviju vinskih investicijskih društava optuženi za zavjeru da bi prevarili ulagače koji su navodno plaćali en premier za vino koje nikad nije primljeno.

Staples je za AFP rekao da još nije naišao na bilo kakvu nezakonitu trgovinu berbom 2009. u Britaniji, ali da se "brinuo da će to podići svoju ružnu glavu kako se približavamo vremenu igre" za faulirane 2009.-te. "

Gleave je rekao da "pozivamo kupce zainteresirane za Bordeaux 2009. da se bave isključivo uglednim trgovcima."

Prije izlaska na tržište, prevarant je „onaj tko nudi vrhunski Bordeaux iz 2009.“

Izvor: AFPrelaxnews, 2010 - Foto: Antony DICKSON


Wine and holiday - Juneća rozbratna i Bordeaux de By (Kolovoz 2021).


Vezani Članci