Off White Blog

Bočna linija: Piaget Altiplano 38 mm 900P

Ožujak 4, 2021

G0a39111 Gljiva W1600 H1600

Ako ste proizvođač sata, ultra tanka je horološka utopija, vječna potraga, jer ne znate točno koja je granica dok je ne definirate. Ako posve ne nestane, vitkiji je mehanički sat, tehnički je zahtjevnije napraviti ga. A Piaget točno zna gdje i kako povući crtu.

Samo kratki osvrt na njegova ultra tanka nastojanja: od 1957. Godine postao je poznat po najtanjem ručno ranjenom pokretu u svijetu Caliber 9P, a zatim 1960. napravio je najtanji pokret na svijetu koji se namata, Caliber 12P. Prihvaćajući svoj savoir-sajam s ultra tankom urađenom uradom, Piaget je nastavio raditi takve revolucionarne pokrete kao što je Caliber 600P (najtanji oblik tirkilona u svijetu) i noviji Caliber 1200P (novi najtanji pokret za samo navijanje) 2010. godine, okrećući se nekoliko ultra tanke visoke komplikacije nakon toga.


G0a39111 Profil W1600 H1600

Baš kad ste pomislili, „da ne može biti mršaviji od toga“, proizvodnja postavlja novi rekordni ultra tanki sat koji vam puše čarape. Doista, svake godine bez greške, Piaget zadivljuje svijet gledatelja sve tanjim satovima i 2014. godina neće biti iznimka. Najnovije perje u kapu je Altiplano 38mm 900P. S ukupnom visinom od samo 3,65 mm, ovaj fantastični sat je rezultat više od nekoliko inovativnih tehničkih manevara. Pitate, koja je točna visina pokreta? Pa, ovo je pitanje na koje se ne može odgovoriti konvencionalno, jer su slučaj i kretanje jedno, a to ne bi bilo moguće da Piaget nije imao potpunu kontrolu nad kretanjem i pravljenjem slučajeva.

Trebale su tri godine uske suradnje između proizvođača u La Côte aux Fées i Plan-les-Ouates da se osmisli takav sat. Od 145 pojedinačnih komponenti, neki kotači mjere samo 0,12 mm. Ali mora postojati granica od toga koliko se može obrijati, tako da očigledno je da Altiplano 38 mm 900P ima mnogo više od naplataka tankih papira.


Mehaničko kretanje obično se sastoji od sljedećih komponenti: glavna ploča, mostovi, cijev, kotači, opruge, vijci, zglobovi za spašavanje, kotač za ravnotežu i opruga. Od njih glavna ploča zauzima najveću količinu prostora, jer na njoj je izgrađen čitav pokret. Njezin je posao držati sve komponente na mjestu. Tehnički se pokret ne može sastaviti bez glavnog tanjura, baš kao što ne možete sastaviti sendvič bez dvije kriške kruha. Ali pretpostavimo da je glavna ploča zamijenjena nečim drugim, recimo, slučajem natrag. Ah ha!

G0a39111 Dos W1600 H1600

Upravo je to učinio Piaget. Bez glavne ploče, kućište Altiplano 38 mm 900P povjereno je držanju svih dijelova sata. Postupak sastavljanja ovog sata bio je neobičan i po tome što satni proizvođač započinje kućištem od 18k bijelog zlata, uklapa se u sve mostove, kotače i ostale dijelove, a posao dovršava postavljanjem gornjeg kovčega od bijelog zlata od 18k i kristala od safira. Ali to nije sve. Da bi se dalje kondenzirao pokret, nijedan dio unutarnjeg mehanizma, čak ni ruke, ne smije biti veći od ukupne debljine kotača za ravnotežu. To iziskuje provedbu izvansrednih sati i minuta i ovješene bačve (48-satne rezerve snage) obješene s jednog mosta.


Okrenite sat na stranu i razmislite o tehničkoj domišljatosti unutar. Doslovno tanka rezina, poduzete su dodatne mjere opreza kako bi je pojačale zbog opasnosti pritiska vanjskog svijeta. Ultra tanak sat osjetljiviji je na fleksibilnost od uobičajenih satova. Kad se to dogodi, kristal bi mogao pritisnuti ruke i zaustaviti pokret. Piaget spretno iskorjenjuje ovaj problem stavljanjem ruku na nižu ravninu od mostova, pa kada se kristal nagne, umjesto toga pritisne most na kotaču. Trenutno Piaget čeka patent za ovaj uređaj.

  G0a39111 W1600 H1600

A što od završetka? Nijedan Piagetov sat nikada ne napušta proizvodnju bez odgovarajuće pločica sa satenskim i brušenim pijeskom, kao i mostova pod kosim i satenskim četkicama. U Altiplano 38 mm 900P mostovi su također crno presvučeni.

Vezani Članci