Off White Blog
Izvanredne cijene za francuske vintage dizajne

Izvanredne cijene za francuske vintage dizajne

Prosinac 1, 2020

Vintage dizajn nastavlja svoju vladavinu, od klasičnih automobila do, naizgled, francuskog dizajna interijera iz 1950-ih i 60-ih. Iako je desetljećima zanemaren, danas ga nazivaju klasikom. Dizajni su sigurni u stilu, raskošni u korištenju materijala i odišu bezgraničnom nadom i optimizmom u doba poslije Drugog svjetskog rata.

Kako bi pružili određenu perspektivu o tome koliko će ljudi platiti za ove dizajne, prema pariškoj aukcijskoj kući Artcurial, oni određuju veće cijene na aukciji od velikih skandinavskih imena iste epohe - Finn Juhl ili Peder Moos. Najneobičniji slučaj bila je cijena od 1,29 milijuna eura (1,45 milijuna dolara) za stol „Trapez“ od presavijenog metala, koji je dizajnirao Jean Prouve. Stol je prethodno neprimijećeno sjedio u kantini velike studentske rezidencije u blizini Pariza. Dizajni Charlotte Perriand, kao što su njezine police za knjige od aluminija i drva, također mogu postići visine stratosfere. Povjesničari umjetnosti rekli su da privlačnost dizajna "francuskih majstora" leži u potrebi da se spoji njuh sa socijalnim potrebama tog doba.

Uspjeh ovih dizajnera i arhitekata duguje šačici pariških kolekcionara umjetnina i vlasnika galerija, poput Patricka Seguina, Francoisa Laffanoura i Philippea Joussea. Jousseovo osobno iskustvo bilo je pronalaženje Prouve stola u Emmausu, francuskoj dobrotvornoj trgovini, za samo 300 franaka (oko 150 eura (167 USD) današnjeg novca). Tada je počeo da me traži, iako je prodaja prvih godina bila gusta. "Jean Prouve vrtio bi se u grobu kad bi mogao vidjeti ove cijene! Bio je vrlo skroman čovjek ", kaže Francoise Jollant-Kneebone, povjesničarka dizajna.


Na pariškom tržištu antikviteta Paul Bert Serpette, nazvanom "najvećim na svijetu", vintage proizvodi čine više od polovice robe koja je izložena. Čovjek nije mogao vjerovati da je tržište antike prešlo s grube krpice na listu čekanja za samo nekoliko godina. Oni koji ne mogu dohvatiti originale mogu uvijek dobiti ponovno izdane komade.

Mnogi su dizajni preradjeni u svijetlim bojama i podebljanim grafikama, a sada se pojavljuju u restoranima u Parizu i širom svijeta, od Moskve do Las Vegasa.

Iz perspektive povjesničara dizajna, potraga za nekom "udobnom dekom" iz prošlosti desetljeća obično se događa "jer nemamo pozitivne ideje o vlastitom dobu", objašnjava Jollant-Kneebone. "Moramo ispitati vlastiti period kako bismo shvatili da li ima svoj" stil ", primjerice razdoblje od tisućljeća", kaže ona.


Retro stil je „IN“ (Prosinac 2020).


Vezani Članci