Off White Blog
Satovi Seiko i dalje su vrijedan prijedlog čak i po višim cijenama

Satovi Seiko i dalje su vrijedan prijedlog čak i po višim cijenama

Srpanj 13, 2024

Završetak vašeg "ulaznog nivoa" Seikoa, evo, izdanje TiCTAC-a za 35 godina postojanja fantastično je

Pretražite internetske forume za gledanje i primijetit ćete da je od sredine 2019. uobičajeno pitanje jesu li satovi Seiko skuplji. Kratki je odgovor da, Seiko satovi koji obuhvaćaju cool kolekcije Seiko 5, Presage, Koktel, Starlight i Grand Seiko postupno postaju skuplji. Međutim, nijansirani odgovor je taj da su u cjelini, satovi Seiko bili jako podcijenjeni u odnosu na kvalitetu i izvedbu svojih satova. I sada, nedavni dizajni i suradnje pokazali su da se Seiko estetika tek postaje sve bolja i bolja.

Za više od 50 godina, od Grand Seika pa sve do Seiko-a 5s, ljubitelji gledanja gledali su prilično dobro trčanje. Nije slučajno što stroj proizveden i montiran Sistem 51 košta dvostruko maloprodajnu cijenu proizvedenog stroja ulaznog nivoa, a opet ručno sastavljen Seiko 5. Nema dekorativnih dodira i Seiko 5 je industrijski završen, ali to je jedan robustan alatni sat ,


Pobjednik 2018. godine u kategoriji Sport GPHG

Zašto su Satovi satovi još uvijek vrijedan prijedlog, čak i po višim cijenama

JDM ili Japan domaći model Satovi Seiko otvorena su tajna među poznavateljima satova još od svijesti o njihovom tihom zemljopisnom postojanju. Modeli Seiko Preage, osobito referentni SARB i SARX serijali, bili su među početnom kolekcijom vrlo kolekcionarnih, vrlo traženih, satova s ​​povoljnim cijenama koji su postali simboli Seiko-ovog perfekcionističkog etosa. Na kraju je hi-beat, ronjenje na 300 metara, Seiko Prospex LE 1968 odnio kući nagradu Grands Prix d’Horlogerie Geneve Sports 2018. Tada se sve počelo mijenjati.


U rujnu 2019. godine Seiko je surađivao s TiCTAC-om na posebnom izdanju sata New Classics Seiko slavivši 35. obljetnicu prodavača. Noseći ikonične „katedralne ruke“ Seiko Alpinista (također se mogu naći u kolekciji Montblanc 1858), 41-milimetarsko izdanje Seiko TiCTAC-a New Classics je jednostavno tročlano s datumom, ali privlačnost leži u tijesnom retro-klasičnom dizajnu upotpunjenom vintage vinima „patina“ indeksi lume i zaobljeni arapski brojevi od 6 i 12 sati koji podsjećaju na određene Istraživač.Uz četkano biranje za sunčanje koje predstavlja sat od samo 54000 USD (500 USD), isto izdanje TiCTAC-a za 35. godišnjicu Seiko sada se može naći na Chrono24 i eBayu za oko 1500 USD (3x maloprodaja). Iznenađeni smo gledali kako su se početne predbilježbe, geografski ograničene samo na Japan, rasprodale, a onda su nekoliko dana nakon svoje početne prodaje skalperi već vrebali na mreži, već tražeći od 800 do 900 američkih dolara. Bilo je to značajno, ali za razliku od onoga što većina satova nije htjela učiniti - jednostrano podizati cijene, ovo je opća javnost ocjenjivala ove satove prema njihovim vrijednostima slobodnog tržišta - uistinu demokratskim, iako pretjerano oduševljenim ocjenjivanjem njihove vrijednosti.

Predstavljamo Seiko sredstvo za kupanje “Kamuflaža” ograničeno izdanje 2020

Uz više izloženosti, bjesomučniju fandom i na kraju veću prodaju, ova vrsta potrošačke aktivnosti ima nuspojavu pokretanja pritiska na strani potražnje, posredno potaknuvši rast cijena, posebno za dobro dizajnirana, hipe vrijedna, cool ograničena izdanja poput ovog novog unosa: Seiko i ronilački sat BAPE u crnoj i sivoj kamuflaži.


To nije prva suradnja Seika i BAPE-a. Prošle godine, plodni proizvođač satova pridružio se japanskim majmunima ulične odjeće na šumskom maskirnom izdanju 200-metarskog ronilačkog sata. Za 2019. godinu, ograničeno izdanje Seiko Bathing Ape vraća se s potpisom marke ABC Camo, ovaj put učinjeno sivo-crnim bojama, za razliku od tamnozelene i maslinove utisnute na lice. Ograničeno izdanje Seiko Bathing Ape otporno je na vodu do 200 metara, pokreće ga Seiko radni konjić, samomotajući kalibar 4R36 i dostupan je od 25. siječnja (točno na Lunarnu novu godinu) u trgovinama BAPE u Japanu i na mreži.


Ažurirano Seiko Prospex Black Series Limited Edition

Oslikavajući platno tropskog mora i mnoštvo sunčanih izraza, ažurirano Seiko Prospex Black Series Limited Edition svoju glazbu mijenja od promjenjivih boja oceana od noći, od kobaltno-plave do jet-crne. Uz ne tako puno riječi, Prospex serija ronilačkih satova u crnoj boji jednostavno je cool. Dramatično, serija Seiko Prospex Black vidi kućišta od nehrđajućeg čelika referentnih SLA021, SPB i SSC Solar, obrađena crnim ionskim završetkom i detaljima narančaste / crvene boje.

Ionsko oplata je oblik PVD-a: fizikalno taloženje isparavanja, proces na koji se nanosi materijal za oblaganje mikrona debelim mikronom poput TiAlN: Titan-aluminij nitrid, najčešći crni premaz za satove "PVD", a dok se DLC ili Diamond Like Carbon nanose i sa PVD postupak, DLC nije mnogo teži od TiAlN, ali ima veću debljinu premaza, a ima i manji koeficijent trenja što ga čini malo otpornijim na ogrebotine.

Novi Seiko Prospex Black Series Limited Edition SLA035 (kućište SLA021), predviđen za dubine do 300 metara, vidi robusno kućište od 44,3 mm opremljeno pokretom Caliber 8L35. Nešto veći 45 mm SPB125 je novi Seiko Prospex „Black Series“ Sumo, „ponovno izdanje“ posljednje varijante viđene u 2018. Uz oplatu s crnim ionom, novi Prospex Black Series Sumo uživa i u ažuriranom pokretu Calibre 6R35. sa znatno povećanom rezervom snage od 70 sati, novim safirnim kristalom i ocjenjenim za podvodne operacije do 200 metara.

Konačno, Japan ekskluzivni (iako smo sigurni kao Seiko TiCTAC, snažni obožavatelji izvan Japana tek će se moći odlučiti za jedno) - solarni kronograf serije Seiko Prospex SSC761 Black Series; Sadrži manji pokret sunčeve energije Kalibra V175 sa neovisnom 24-satnom rukom i 60-minutni kronograf.

SLA035, SPB125 i SSC761 bit će ograničeni na 600, 7000 i 3.400 komada, čija je cijena 2 900, 850, odnosno 725 USD. Ažurirani Seiko Prospex „Black Series“ stići će u trgovine (online i opeka i malter) od veljače do ožujka 2020. godine.


Za one koji znaju, Seiko je posljednjih 50 godina istaknuti dio našeg kulturnog krajolika u ključnim kinematografskim franšizama poput Jamesa Bonda, stranaca i predatora. Društvena sprega za promatrane i orlove oči rađa svojevrsni geekery često rezerviran za određene vintage brendove. To nije samo socijalna valuta, već i svojevrsna svijest o robnoj marki koja pridonosi percepciji branda - vrstakulturno cool argumentirano dodajući potražnju ključnim modelima marke.

Konačno, Seiko tek počinje raditi ono što tradicionalno rade švicarski satovi: povremena poskupljenja, ali njihovi najtraženiji modeli, koji se proizvode u ograničenim izdanjima u nekoliko tisuća, doslovno se otimaju u trenutku kad dođu na tržište; čak i cijene na vrhunskim modelima s ograničenim izdanjima (poput GPHG-ovog Prospex LE 1968) sada se nalaze u sredini od četiri broja. To je novi fenomen, pa će se u konačnici cijene stabilizirati na ono što je najprikladnije za marku i potrošača.

Vezani Članci